Estri celuloze s sulfonskimi kislinami - Rep, Gregor (Les (Ljubljana), 2002)
S spremembami v kemični zgradbi naravnih polimerov lahko bistveno vplivamo na njihove lastnosti in možnosti uporabe. Preko sulfonatov je bil pripravljen cel spekter derivatov celuloze. Predvsem tozilati so odlični intermediati pri pripravi derivatov s posebnimi lastnostmi, saj je tozilatna skupina dobro izstopajoča in jo je mogoče zamenjati s številnimi nukleofilnimi reagenti, po drugi strani pa lahko služi tudi kot zaščitna skupina pri nadaljnji funkcionalizaciji preostalih hidroksilnih skupin.
Keywords: estri; celuloza; sulfoniranje; toziliranje