Modeliranje vertikalnih gradientov težnosti iz geodetskih in geofizikalnih podatkov za obdelavo gravimetričnih meritev - Medved, Klemen (visokošolska dela, 2023)
V doktorski disertaciji se ukvarjamo z modeliranjem vertikalnega gradienta težnosti. Poznavanje vertikalnega gradienta težnostnega polja ima v gravimetriji in posledično geodeziji namreč velik pomen, saj moramo težni pospešek, izmerjen z instrumentom reducirati na stabilizirano točko. Na osnovi danih geodetskih in geofizikalnih podatkov lahko kreiramo različne kombinacije modelov, iz katerih izračunamo vertikalne gradiente težnosti. Zanima nas natančnost tako pridobljenih vrednosti. V ta namen smo z relativnima gravimetroma Scintrex CG-3M in CG-5 izmerili vertikalne gradiente težnosti na 44 testnih točkah, obdelali meritve in na podlagi rezultatov dobili referenčne vrednosti. Ti nam služijo za empirično preizkušanje vplivov posameznih elementov v postopku modeliranja na končne rezultate. Na podlagi odstopanj merjenih in modeliranih vrednosti smo lahko izvedli analize in statistične ocene rezultatov. Na podlagi tega smo pridobili optimalen model in kriterije za izbor podatkov v procesu modeliranja vertikalnih gradientov težnosti. Na nizu testnih točk smo primerjali tudi vrednosti pridobljene iz nekaterih globalnih modelov težnostnega polja Zemlje, ki so pridobljeni s pomočjo satelitske tehnologije. Za potrebe modeliranja je bil na podlagi obstoječih geoloških podatkov kreiran nov model gostot topografskih mas Slovenije, ki smo ga uporabili v postopku modeliranja vertikalnih gradientov težnosti. Po več desetletjih so bile na podlagi novih in kvalitetnejših podatkov izdelane tudi nove karte gravimetričnih anomalij Republike Slovenije, vključno z novo karto Bouguerovih anomalij. V ta namen smo izvedli analizo obstoječih gravimetričnih podatkov in odstranili grobe napake iz podatkovnih nizov.
Keywords: anomalije težnosti; Bouguer anomaly; Built Environment; digital terrain model; digitalni model reliefa; doctoral thesis; doktorske disertacije; earth's gravitational field; geodesy; geodezija; Grajeno okolje; gravimeter; gravimetric measurements; gravimetrične meritve; gravimetrija; gravimetry; gravity anomalies; karta Bouguerovih anomalij; map; modeling; modeliranje; težnostno polje Zemlje; vertical gravity gradient; vertikalni gradient težnosti