Revising vocabulary and teaching essay writing through debate - Glušič, Mateja (Šolsko polje, 2007)
Debata ni le oblika izražanja, temveč bolj oblika prepričevanja. Debaterji si želijo spreminjati mnenja. Upajo, da bodo poslušalci stvari videli na njihov način. Pri debati ne gre za konflikt med dobrim in zlim niti za konflikt med resnico in neresnico ali med dejstvi in mnenji. Debata je predvsem konflikt med vrednotami in načeli. Če jih obravnavamo posamezno, ima vsaka vrednota svojo vrednost in veljavo ter si zasluži podporo. Ko pa se soočita dve veljavni načeli, je treba sprejeti odločitev o tem, katera je pomembnejša.
Keywords: argumentacija; debata; kritično mišljenje; retorika; učenje; vrednote