Sistem zunanje primerjave cen zdravil z vidika Slovenije - Marđetko, Nika (Farmacevtski vestnik, 2015)
Sistem zunanje primerjave cen zdravil predstavlja enega izmed bolj razširjenih regulatornih postopkov, ki pripomore k racionalizaciji stroškov za zdravila. Opredeljen je kot proces oblikovanja primerjalne oz. referenčne cene zdravila v posamezni državi, in sicer na osnovi cen zdravila v eni ali več referenčnih državah. Namen prispevka je predstaviti osnovne značilnosti in izzive sistema zunanje primerjave cen zdravil z vidika Slovenije. Slovenija cene zdravil oblikuje na podlagi primerjalnih cen iz Avstrije, Nemčije in Francije, obenem pa je sestavni del prepleta 17 držav, ki primerjajo cene s slovenskimi. Vlogo Slovenije kot referenčne države lahko pogojujejo razlike v lastnostih sistema zunanje primerjave cen zdravil, kot je število referenčnih držav, pravilo za izračun primerjalne cene zdravila, obseg zdravil na katere se sistem nanaša ali vrsta cene, ki se referira. Relativna majhnost slovenskega trga s potencialno velikim vplivom na cene zdravil v drugih državah postavlja Slovenijo v poseben položaj.
Keywords: sistem zunanje primerjave cen; stroški zdravil; mreža zdravil; referenčne države