List 7. Gospodarske stvari. Skušnje z novo angležko pinjo. V 50. listu so lani naznanile „Novice" novo pinjo, ki jo je na Angležkem neki g. Klifton iznajdel. V onem listu so „Novice" popisale pinjo , zraven popisa pa prinesle to-le njeno podobo: Ta res prav čedna pinja je narejena iz cinka; tudi tolkač je iz cinka in skozi in skozi votel, zgorej pa ima lesen in tudi v sredi votel zamašek, v kterem je zaklopnica ali ventil izgumilastika, ktera se odpira, da sapa v tol-kac stopi in v mleko gre, potem pa se zapre, da sapa (zrak) ne more nazaj. To odpiranje in zapiranje zaklopnice se godi samo ob sebi, kakor delavec doli ali gori goni tolkač. Delo gre prav lahko od rok; kakor se tolkae doli potisne, stopi sapa skozi votlo cev v mleko in tu loči maslene dele iz mleka, da se nareja sirovo maslo (puter). Po mojih skušnjah s Kliftonovo pinjo najmanjše sorte, v ktero smo dali 3 bokale in pol mleka, smo izvedeli to-le: p Iz smetane, z mleka posnete in ne segrete, se je v 15 minutah naredilo trdo, okusno, rumenkasto, na kratko rečeno, prav dobro sirovo maslo. Iz mleka, pred 8 urami namolzenega pa tudi ne segretega, se je naredilo nekoliko kasneje (v 20 minutah) sirovo maslo; al to je bilo mehko, belo, drobtinčasto. Iz 3 bokalov in pol se je naredilo le 8 lotov in pol sirovega masla, — to pa je premalo, kajti za en funt sirovega masla bi se po takem potrebovalo 12 bokalov mleka. Pinjeno mleko, ki ostane po narejenem sirovem maslu, mrzlo povžito je prav dobro, ker ima še precej mastnih delov v sebi, ki so v mleku ostali, — al pogreto ali kuhano to mleko, naj si bodi da bi se samo popilo ali s kavo, ni dobro, ker po kislecu zračnem, ki mu je bil pri pinjenju primešan, postane nekako kislato. Do 17 stopinj gorkote (po R.) segreta smetana se je dala v 12 minutah, ravno toliko segreto mleko pa v 16 minutah vmesti, al tudi to sirovo maslo iz segretega mleka ni tako dobrega okusa, kakor samo iz smetane narejeno. To so moje skušnje. Kar se je pri tej pinji posebno hvalilo, da kar naravnost iz mleka nareja sirovo maslo, moram tudi jez potrditi. Al na vprašanje: kakošno je to maslo? naj dajo moje skušnje same odgovor. Ne jemljem rad Kli-fontovi pinji hvale, vendar resnico moram povedati. Morebiti drugim skušnja z mlekom bolje steče kakor meni, zato se jim pinja, ki si jo je kmetijska naša družba naročila, rada na poskušnjo da. Tudi naše pinje v podobi sodčka imajo veternice v sebi, po kterih se pri odprti vehi sapa meša s smetano in prav dobro sirovo maslo nareja. Da se za nekoliko minut kasneje vrnete, menda ni velika nesreča. F. Trpinec, predsednik c. k. kmetijske družbe.