415 Gospodarske izkušnje. Duh po amonijaku (scalniei) v konjskih hlevih pregnati. Neprijetni in nezdravi duh po amonijaku v konjskih hlevih in sploh hlevih zamoremo prav dobro odstraniti, če oblanice namočimo v žvepleni kislini ter jih potem na strop obesimo. Oblanice srkajo neprene-hano amonijak in še le tedaj jih je z novimi nadome-siti, kedar je njih kisli duh skoraj popolnem izginil. Kumin, dobro sredstvo proti napeti govedi. Večkrat pustijo gospodarji svojo goved pasti po deteljši in zlasti rudeča, štajerska detelja je, katera provzroči napetico pri govedi. To neprijetno lastnost deteljiš odpravimo, ako med deteljo sejemo nekoliko kumina. Kuminovo vzelišče je izvrstno sredstvo, da se zabrani napetica. Še celo mlada, strnična detelja postane popolnem varna, ako je vmes kumin posejan. Sadje shranjevati v podzemeljskih jamah. Neki kmetovalec zakopal je svoja jabelka, kakor poroča „Dresdener landw. Presse", v zemljo, kakor krompir, le s tem razločkom, da jih je na vse strani, to je, zgor, spod in ob straneh pokril s suhim orehovim listjem, češ, da jih obvarje pred mišmi in črvi. Ko je spomladi jabelka iz zemlje vzel, bila so sveža, zdrava in sočna, kakor da so ravnokar bila obrana. Pri polaganji v zemljo ravnal je, se ve da, z največjo pozornostjo. Odlocevanje smetane s pomočjo sredobezne (centrifugalne) sile. Po raznih poskusih odločiti smetano od mleka s pomočjo sredobezne sile posrečilo se je še le 1. 1877. tovarnarju Lefeldt-u izumiti stroj, s katerim je mogoče tako odlocevanje praktično izvesti. Načelna misel takemu stroju je ta, da se v posodo, koja se navpično okoli svoje osi suče, sveže mleko vlije, ter se posoda pusti potem hitro vrteti. Vsled sredobezne sile loči se smetana od mleka. Med vrtenjem iznajde se od smetane ločeno mleko vsled svoje primerne, veče teže bliže obvoda posodi-nega, ložja smetana pa bliže osi; po prenehanem vrtenji se smetana ne zmeša zopet z mlekom, ampak stopi na vrh, ter jo je mogoče posneti. V novejšem času napravilo se je več vrst tacih strojev in jih tudi tako zboljšalo, da uže takoj iz stroja posebej ven teče smetana in posneto mleko. Največe prednosti tega načina, mleko posnemati, so te, da je mogoče mleko takoj po molži posneti, vsled česar so izdelki popolnem sladki, toraj še za vsako porabo, in da je mlekarstvo s takimi stroji neodvisno od toplote in letnega časa. Na drugi strani pa prouzroči nakup tacega stroja velike stroške, tem več, ker je potrebna za vrtenje „centrifiže" ali „sfcparatorja", kakor se tak stroj za posnemanje mleka imenuje, parna sila. Posnemanje mleka na imenovani način se splača le v prav velikih mlekarijah, ker najmanjši tak stroj, koji v eni uri do 300 litrov mleka posname, uže stane 400 gold.