Ronja, razbojniška hči - Lindgren, Astrid (knjige, 2025)
Zgodba o Ronji se začne neke veličastne noči v razbojniškem gradu sredi divjih gora in temnih gozdov. Optimistična, topla pripoved o odraščajoči razbojniški deklici, ki se sredi te čudovito nevarne pokrajine spoprijatelji z vrstnikom Birkom iz sovražne razbojniške tolpe, se je zelo priljubila tudi slovenskim bralcem. To je zgodba o svobodi, strpnosti in močni ljubezni. Knjiga Ronja, razbojniška hči je v švedščini izšla leta 1981, v slovenščini pa prvič že leta 1985. Zaživela je tudi na filmskem platnu, na gledaliških in lutkovnih odrih, kot muzikal in animirani film.