Nova ureditev potrošnikovih pravic v primeru dobave digitalnih vsebin in storitev - Renko, Jernej (Pravni letopis, 2022)
Direktiva (EU) 2019/770 o dobavi digitalnih vsebin in digitalnih storitev na področje potrošniškega pogodbenega prava prinaša novo posebno ureditev potrošnikovih pravic v primeru, ko je predmet pogodbe med trgovcem in potrošnikom digitalna vsebina ali storitev. Potrošniki, ki v zameno za digitalno vsebino ali storitev trgovcu posredujejo osebne podatke, so v pravicah izenačeni s tistimi, ki kupnino plačajo v denarju. Prispevek se osredotoča na celostno predstavitev področja uporabe Direktive (EU) 2019/770 in posameznih potrošnikovih pravic glede dobave, zahtev za skladnost digitalne vsebine in storitve, jamčevalnih zahtevkov in drugih pravic ter poudarja določene prednosti in pomanjkljivosti na novo sprejete ureditve. Avtor ob opiranju na nemško implementacijo Direktive (EU) 2019/770 v nemški BGB predlaga nekatere prijeme, ki bi jih lahko uporabil tudi slovenski zakonodajalec pri implementaciji direktive v novelo Zakona o varstvu potrošnikov.
Keywords: digitalne storitve; osebni podatki; pogodbeno pravo; potrošniško pogodbeno pravo; potrošništvo; pravice potrošnikov; Zakon o varstvu potrošnikov