Evaluating physical outcomes in elderly sport and dance rollator users - Bandaru, Niharika (Annales kinesiologiae (Koper), 2024)
V pričujoči pilotni študiji z eno skupino je bil raziskan učinek plesne intervenci-je na osnovi videoposnetkov na telesne rezultate pri starejših, ki uporabljajo športne in plesne hodulje s kolesi. Poleg tega so plesni videoposnetki, uporabljeni za inter-vencijo v pričujoči študiji, vgrajeni v prihodnjo medkomunikacijsko tehnologijo (IKT) za hodulje s kolesi za starejše. Trenutni cilj je oceniti telesne rezultate (kot so hoja, ravnotežje, mobilnost in moč prijema) vodene gibalne vadbe (ples) z uporabo video projekcije v laboratorijskem okolju. V pilotni študiji je sodelovalo šest starejših (85+) uporabnikov hodulj s kolesi. Pri začetni oceni smo pred testiranjem z uporabo testa korakanja v štirih kvadratih in z vprašalnikom SF36 preverili gibalne in koordinacijske omejitve udeležencev. Pred testiranjem in po njem smo preverili parametre gibljivosti, ravnotežja in časovnih ter dolžinskih spremenljivk hoje z uporabo časovno merjenega testa vstani in pojdi (TUG), Bergove lestvice za oceno ravnotežja (BBS) oziroma sistema Optogait. Hkrati smo z ročnim dinamometrom izmerili moč prijema in izvedli test spusta cevi za merjenje odzivnega časa. Poleg tega smo med plesno dejavnostjo vsakih 15 minut merili krvni tlak, da bi preprečili neželene dogodke in ohranili zgornji razpon 140–150/90–96. V tej pilotni študiji smo sodelovanje udeležencev merili na osnovi skupnega trajanja dejavnosti, kalorij, porabljenih na vsakem treningu, in stopnje opustitve. Po vsakem treningu pa smo za sodelujoče pripravili vprašalnik, da bi preverili kvalitativne ocene anketirancev o stopnji izčrpanosti, užitku pri dejavnosti, ovirah, olajševalnih dejavnikih in potrebnih spremembah. Intervencija je vključevala spremljanje srčnega utripa, ki je pokazalo postopno in rahlo povečanje intenzivnosti srčnega utripa in postopno zmanjšanje razponov srčnega utripa (HRR) med plesnimi dejavnostmi. Rezultati kažejo izboljšano ravnotežje, mobilnost, hojo in stopnjo sodelovanja. Prihodnje longitudinalne raziskave bodo nadalje preučile učinkovitost plesne intervencije z uporabo IKT-hodulj s kolesi in jo primerjale s kontrolno skupino z običajnimi hoduljami s kolesi. IKT-hodulje s kolesi so lahko edinstveni pripomoček za rehabilitacijo starejših, ki omogoča tudi obetavne izboljšave.
Keywords: gibanje; hodulje s kolesi; medkomunikacijska tehnologija; plesna intervencija; plesna terapija; rehabilitacija; starejši ljudje