Cortico-basal ganglionic degeneration - Ukmar, Maja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Degeneracija kortikobazalnih ganglijev je redka degenerativna bolezen, ki prizadene parietalne predele in postopno preide v frontalno prizadetost. Namen študije je bil opisati glavne radiološke značilnosti te bolezni in s funkcionalno magnetno resonančno preiskavo oceniti kortikalno aktivacijo bolnika med enostavnimi in kompleksnimi gibi. Bolniki in metode. Ocenili smo osem bolnikov z morfološko in funkcionalno magnetno resonanco ob uporabi slik posnetih pri 1,5 T.Rezultati. Morfološka ocena: Pri sedmih bolnikih smo našli asimetrično perirolandsko kortikalnoatrofijo, pri petih blago hipersenzitivnost perirolandskega korteksa, pri sedmih blago atrofijo bazalnih ganglijev in pri enem hiposenzitivnost lentikularnega jedra. Pri enembolniku so bili morfološki aspekti normalni. Funkcionalna ocena: Najpomembnejša je hipoaktivacija parietalnih predelov pri gibih s prizadeto roko, kar smo ugotovili pri vseh bolnikih. Zaključki. Funkcionalna magnetna resonančna preiskava je potencialno koristno orodje pri diagnozi in spremljanju degeneracije kortiko-bazalnih ganglijev.
Keywords: Apraxia; Basal Ganglia Diseases; bazalni gangliji; Bazalni gangliji, bolezni; degeneracija; Diagnosis; Fluorine Radioisotopes; Fluorovi radioizotopi; Magnetic Resonance Angiography; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; Magnetna resonanca, angiografija; Nerve Degeneration; radiološka diagnostika; živčna vlakna; Živec, degeneracija