Detection of early lung cancer lesions in surgical resections and in bronchial and transbronchial biopsies - Rott, Tomaž (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. V celoti slaba napoved preživetja pljučnega raka je v večji meri posledica poznega oooooooodkrivanja te bolezni, saj le zgodnje oblike lahko uspešno zdravimo. Zato danes razvijamo različne diagnostične metode, s katerimi bi lahko uspešneje odkrivali zgodnje oblike pljučnega raka. Poleg modernih raduioloških, novejših bronhoskopskih z dosdatnimi fluorescenčnimi metodami, kvantitativnih citoloških preiskav tudi histološke in molekularne. Histoklogija lahko odkrije predinvazivne oblike pljučnega raka, ki jih že zgodaj na določenih stopnjah kancerogeneze spremljajo določene molekularne oziroma genetske spremembe. Bolniki in metode. Predinvazivne epitelne oblike pljučnega raka so isjkali pri dveh skupinah bolnikov. V prvi skupini 316 bolnikov iz ob dobja od marca 2003 do avgusta 2006 so v 498 bronhialnih in transbronhialnih biopsijah iskali predvsem ploščatocelično metaplazijo in displazijo, carcinoma in situ in invazivne tumorje. V drugi skupini 238 bolonikov iz obdobja od januarja 2004 do avgusta 2006, ki so jim kirurško odstranili primarne pljučne tumorje, pa so iskali predvsem predinvazivne in invazivne nevroendokrine tumorje in atipično adenomatozno hiperplazijo. Rezultati. Najpogostejše spremembe v bronhialnih biopsijah so bile ploščatocelična metaplazija (46.5%), enostavna ali mukocelularna hiperplazija bronhialnega epitelija (44.3%), maligni tumorji (20.55%) in dispazija (16.1%),redko je bil odkrit carcinoma in situ (0.63%). V pljučnih resektatih je bila difuzna idiopatska hiperplazija pljučnih nevroendokrinih celic odkritapri 15 (6.3%), karcinoid pri 12 (5%) in pretežno kombinirani velikocelični nevroendokrini karcinom pri 21 bolnikih (8.8%). Atipična adenomatozna hiperplazija je bila prisotna pri 2 bolnikih. Zaključki. Klasičnihistološki pregled mora biti osredotočen na odkrivanje zgodnjih predinvazivnih epitelnih oblik pljučnega raka. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: Biopsija; Biopsy; Carcinoma; Carcinoma In Situ; Diagnosis; diagnostika; Hiperplazija; Hyperplasia; Karcinom; Karcinom in situ; Lung Neoplasms; Metaplasia; Metaplazija; Pathology; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; pljučni rak