Dolenjske Novice izhajajo Tsak iS«ti'teIi ; ako : : je ta dan praznik, dtiii poprej. : : Cenu jim je za eelo leto 8 K, za pol let» 4 K. Naročnina za Nemčijo, Bosno iu dntge evropske tlrïave znaĚu 8'5U li, za Ameriko 9'ó0 IÍ. List hi Dgiasi 86 plačigojo naprej. Vrse i]opii!ff, iinroěittiio in oztiiitiilA spiojetiiii tiKknrim J. Krtgec nasi. Letoânja trgatev. Letošnja trgatev bo zaradi slabega, mrzlega in deževnega vreiiieiia v pretepenem poletju dosti slabša od lanske in sicer ne samo glede množine, temveč ludi gletle dobrote pridelka. V sejanjem mrzlem vremenu zoritev grozdja le poèasi najirednje in zato bode v trgatvi dosti nezrelega aH premalo zrelega grozdja, ki lio kakovost pridelka le ŠO poslabšalo. Da ne pridelajo kiselico, bodo morali vinogiadniki v trgatvi oprezno ravnati. Najprvo je treba vse suhe jagode obrati in proÈ pometati, kajti otl teh se itak niČ ne dobi. Gnilo in naguito grozdje, oziroma jagode, je odbi'ati in posebej sprešati, mošt pa dobro zažveplati in po preteku enega dne pretočiti v drug snažen sod ter m» dodati na vsaktli sto litrov vsaj en liter kipeCega mošta od zdravega grozdja. Med zdi'avim grozdjem bo pa tudi veliko manj zrelega, ali pa dosti posameznih, manj zrelih jagod. Če se vae skupaj zmelje in spnsša, se dobi, kakor žo rečeno, kiselico. Nezrelo grozdje dela tudi vino nestatiovitno. Zato naj bi vinogradniki manj zrelo ali nezrelo grozdje odbirali in poi'abili za iiai'ravo domače pijače. Kdol' rabi te pijače veliko in ima malo grozdja in malo sladkorja na razpolago, ta naj postopa na sledeči način: Manj zrelo grozdje se spravi posebej, zrelo posebej. Zrelega se zmelje in odpeclja, brozga se dene v kad in se most (žiipo) odtoči. Ta mošt bo dal pristno vino za prodajo, iz ostalega se napravi donuiča pijača. V to svrho se nalije na trop toliko votle, kolikor je od njega odteklo čistega n.ošta (župe). V tej vodi i'aztopimo vsaj 5 do 6 kg sladkorja na vsakih 100 litrov. Će ga dodenenio veČ, bo pijača boljša. Nato se zmelje in odpeclja tiiili nezrelo grozdje in se z moštom vred vrže v kad, kjer se s tropom od zrelega grozdja in oslajeno vodo dobro premeša. Nato naj pijača kipi tri do štiri dni v kadi. Pri tem je treba večkrat na dan tekočino s tropom vred dobro premešati, ali pa trop z deskami pritisniti pod površino tekočine. Po preteku tega čaísa se tekočina odtoči, trop izpresa in vsa pijača se splavi v sod, kjer pokipi. Drngi način po.stopaiija je sledeči: Ne da bi se zrelo grozdje ločilo od nezrelega, se pobeie in kar celo izpreša. Bolj zrele jagode se bodo zmečkale in iztisnile, manj zrele ostanejo cele. Mošt se spravi v sod. Nato se trop iz pre.Še vzame, zmelje, odpeclja in razdrobi v kad, kjer se inu dodene oslajene vode. Ko tri do štiri dni kipi v kadi, se izpreša ia spravi v sod za domačo pijačo. Ker je vsled v planinah zapadlega snega vreme jako hladno, se nam lahko zgodi, da ne bode ne mošt (župa), ne petijot (domaČa pijača) liotel kipeti. Kipelne glivice, ki povzročajo da mošt pokipi, rabijo namreč gotovo toploto, da se razvijajo. Ďe deta gospodinja kruh, mu dodene kvasa. Kvas obstoji iz moke in iz kipel-nih glivic. Vsaka gospodinja dobro ve, da mora biti testo, da vliaja na gorkem, to je, da v njem laliko kipelne glivice delujejo. Enako je tudi z moštom, bodisi da kipi v kaili na trop«, ali pa sam za se v sodu. Ce je premrzel, se ne morejo v njem kipelne glive razvijati in mošt ne kijii, temveč ostane popolnoma ali deloma sladek. Tak mošt da pijačo, ki se rada pokvari. Zlasti rada postane vlačljiva (volna). Da se to ne zgodi, moremo gledati, da mošt pravilno pokipi. Kipenje pa pospešimo s pi'avilno toploto. Pravilna kipelna toplota znaša IS''do R ali do 18'^ C. Toploto merimo s toplomeront, ki ga dobimo pri optikih ali pri urarjih. Najbolj pripraven je za to toplomer, kakor se ga rabi za pripravo kopelji. Ta obstoji iz steklene cevke z živim si'ebrom, katera je, da se ne ubije, vdelana v lesu. Toplomer vtaknemo v most, kjer ga pustimo eno ali dve minuti. Če pokaže manj kot 12"li, oziroma manj kot C, je toplota za kipenje nezadostna in je treba mošt segreti. V to svrbo vzamemo pisker mošta iz kadi in ga na ogtitščn segi'ejcmo, nato vlijemo goriik mošt v kad ali sod, premešamo in zopet s toplomeroui preskusimo. To ponavljamo toliko Časa, da pokaže mošt v kadi pravilno toploto. Potem bo tudi dobro in rad pokipel, skrbeti moramo le za to, da se klet ne ohladi. Da ai segrevanje mošta prihranimo in da pride grozdje že s pravilno toploto v klet, je najbolje, da ne ti'gaïuo v preveč mrzlem vremenu. Ako je jutro hladno in jasno, po-čakajuio s trgatvijo vsaj do 9, ali 10. ure, tako da se grozdje že na trti primeino segreje. B. Skalický. Kako je spraviti tropine za napravo domače pijače. Kakor kaže, dobijo vinogradniki tudi letos sladkor za napravo domače pijačo ali petijota sla trgatev prepozno. Da se tropine ne pokvarijo, ti'eba jih je pravilno spraviti. Če so na zraku in so suhe, postanejo plesnive. Če so pa mokre, skisajo. Da se ne zgodi ne eno, ne drugo, se jih mora mokre v kad ali v sod natlačiti In dobro zapreti. Tropine, koj ko pridejo iz preše, predrobimo in jih natlačimo v kad na ta način, da jih v plasteh ne nad eno ped visokih natrosimo v kad in s kakitit debelim kolont ali tolkačem dobro jiotol-čemo, tako, da ni nikjer zraka vmes. Ko je kad polna, seveda ne prav do vi'lia, položimo na vrh nekaj pol papirja ali pa trtnega listja, potem pa zamažemo kad za Štiri prste na debelo z ilovico. V sredi nai'edimo v ilovico luknjo in vtaknemo vanjo kipelno veho. Ko neha kipenje, vzamemo kipelno velio ven in luknjo dobro zamažemo. Namesto v kad, natlačimo lahko na enak način tropine skozi vratica v po koncu postavljen sod in nato vratica zapremo in vtaknemo namesto Čepa kipelno veho v vratica. Kadar trop pokipi, za-luašimo sod s Čepoui. Tako spravljene tropine se di'že lahko skozi do prihodnjega poletja. Predno se jili rabi za napi'avo petijota, se jih predrobi v drugo kaď, polije z oslajeno vodo in kadar tri do štiri dni pijača kipi, se izpi'eša in spravi v sod. Med kipcnjein se mora trop vedno držati pod tekočino, da ne scika. Če ni drugače mogoče, se vsaj vsaki dan večkrat s tekočino premeša. B. Skalický. v Čebelarjem v pouk. Oktober. Vse je pripraviti za uzimo-vanje. Samo močni roji z dobro matico so pripravni za zimo. Satovje naj bo kolikor mogoče brez trotovih celic in naj vsebuje 10 do 12 kg dobrega medu. Trd, zrnat med ni dober za zimsko hrano, ker ga morajo Čebele z naporom brati in trpe po zimi mnogo žeje, vsled česar je posledica, da se jih poloti griža. Med mane in ajde vsebuje mnogo takih snovi, ki naplavna čebelam v notranjščini ti'upla veliko blata. Če so čebele preveč omejene na svoje stanovanje in se ne morejo spreleteti tudi zaradi jesenskega deževja, se jili poloti huda griža, vsled česar nekateri roj popolnoma izumre. Panj naj bo suh in zračen. Za pitanje je piimenia brana iz tiiČetrt litra prekuhane vode in 1 kg kristalnega sladkoija. Žrda naj se zmanjšajo, da nimajo dostopa v panje škodljive živalice. IConcem tega meseca so v panje s premakljivim satjem podloži trd popir pod okvirčke, na kaierem ostajajo stare, izumrle Čebele, in tem lahkeje opazimo o pomladnem pregledovanju, če zifiia ni uničila tudi matice. Prazni okvirčki se odstranijo, napravi se medstena s trdim papirjem in zraveti prostor zadela s spletenim slamnatim plaščem. — Enako velja za splošno zunanjo odejo panjev. Nekateri čebelarji polože vrhu slame časopisni papir, katerega tisk vsebuje terpentin, da tega duh omejuje dostop škodljivcem. Vrhu tega se polože obrabljene vreče ali juta, če so na razpolago, vendar naj ne bo previsoke toplote, zopet prevelikega mraza ne, kei' se v zadnje omenjenem slučaju prehitro izrabljajo zaloge hrane. Vsi drugi v panju se naliajajoči Škodljivci, ki Iz ůmwM slovenskega čostniha v svetovni vojni. Po dneTnillu t Janha Muha. (i&.) Žalosten je bil pogled na odhajajočo Četo. Drugi bataljon je bil skoraj popolnotiia razbit, prvi pa je bil tudi hudo zdelan. Pi i vseh Štirih stotnijah je ostalo le šest častnikov, moštva z bataljonskim štabom vred pa niti 300. Na odpoěitUii v Koprivi. — To in ono. Kdo bi stniirom tužen bilï Jo ne mort! biti-- Komaj smo prišli v Koprivo, že smo dobili povelje, naj odidemo v 3 kilomuti'e oddaljeno vas Hruševico. Pied vasjo nam jo prišel naproti praporščak HoČevai- iti javil, da je že vsa vas zasedena po vojaštvu; kljub temu smo vkoi'akali v vas. Naš poveljnik je (akoj ukazal, naj se dobe sfa-novanja za moštvo in za častnike, češ, naj se pa drugi bolj stisnejo ali pa preselijo. Toda ni šlo. Stali smo sredi vasi in mo-di'ovali: „Do smrti iziiuičeni ljudje, slavni junaki 27. (iomobranskega polka nimajo prostora, kamor bi položili trudne glave!" Kar je došlo povelje, naj se vrnemo nazaj v Koprivo, liravo! S tem smo bili še najbolj zadovoljni. V Koprivi so se ljudje le za silo odpočili, pa je že po gostilnah zavladalo veselo razpoloženje, kakor na žcgnanju ali na semnju. Tidli, tidli, tidli... seoglašjao orglice, lam zopet hi'ešči liariiionika, ki jo spremlja obligatni glavnik. Doli v gostilni pod mojo pisarno je kaj živahno. Fantje pojo, vriščejo, nekdo pa piska na oiglice, da je dirindaj večji. Taki so naši Ijtnlje ! Kozarcc vina in barmonika, pa so pozabljeni vsi križi in težave. Koliko so ti leveži pretrpeli zadnjih 15 dni, se ne r. Aiidrijanii'. BRATJE SCHÔN Dunaj I., Fischerstiege Nr. 8 priporoča svojo bogato zalogo : galanterijshega : níipnbershega blago in drobnarije na debelo tpgon Zastopnik: Josip KLEINDIENST, Rudolfovo. ŽENSKE LASE zmešane in rozane, kupujem po najvi.iji «Inevni coiii. kdelovalnica kit: I. SVETEC - Rudolfovo, glavni trg nasproti lotovžu. Kateremu Čast. bralcev Novic je znano, kje se nahaja katera valjaniica ali tako imenovana stopa za domače sukno stopati. Naslov dotične se pi'osi na upravo Dolenjskih Novic. Puška za lov lialibf^r IG. Lancaster se žoli kupiti ali tudi se da v zameno za isto nekaj živil ali zabele, /aprte ponudbe na upravo l>ol. Novie pod iinenoni „ruška".