Pojavljanje kozlička Isotomus speciosus (Schneider, 1787) v Sloveniji (Coleoptera: Cerambycidae) - Vrezec, Al (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Predstavljena je prva novejša najdba kozlička vrste Isotomus speciosus v Sloveniji pri partizanski bolnišnici Franji blizu Dolenjih Novakov (750 m n.m., UTM: VM21, SZ Slovenija), dne 29. 7. 2000, na prisojnem pobočju poraščenim s črnim gabrom (Ostrya carpinifolia). Zadnji podatki o pojavljanju vrste v Sloveniji so starejši od 85 let. V preteklosti je bila vrsta v Sloveniji zelo redka, vendar splošno razširjena, zlasti na območjih z milejšo klimo v submediteranski, dinarski in subpanonski zoogeografski regiji.
Keywords: Cerambycidae; Coleoptera; insekti; Slovenia; Slovenija