Time of deliberation and space of power - Cassin, Barbara (Javnost (Ljubljana), 2005)
Konflikt med Grčijo in Rimom je eden prvih mednarodnih konfliktov v moderni zgodovini. V drugem stoletju pred našim štetjem ga je Elij Aristid obravnaval kot diskurzivni, jezikovni in retorični konflikt. V bistvu ga je mogoče opisati celo kot konflikt med molkom in retoriko. Rim, nedosegljivi glas imperija, je kot voljan in uglašen orkester tih in morda že kar ustreza sodobnemu pojmovanju konsenza in globalizacije. Atene govorijo, razpravljajo in ohranjajo pojem političnega kot neprestanega ustvarjanja nestrinjanja. Torej so Atene - ali retorika - zmagovite tudi, kadar so poražene.
Keywords: antični Rim; antična Grčija; mednarodni odnosi; mednarodni konflikti; communication; komuniciranje; politične komunikacije