Factors influencing growth of mature sycamore trees (Acer pseudoplatanus L.) on carbonate bedrock - Kadunc, Aleš (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2005)
V prispevku je obravnavan rastni potencial gorskega javorja (Acer pseudoplatanus L.) na štirih tipih gozdnih rastišč na karbonatni matični podlagi. V raziskavo so zajeta javorovja (Aceri-Fraxinetum ill.), bukova rastišča (Lamio orvalae-Fagetum), zasmrečena bukova rastišča v isti gozdni združbi in jelovo bukova rastišča (Omphalodo-Fagetum acereretosum). Za vsak rastiščni tip smo napravili analize na petih ploskvah. Namen raziskave je ugotoviti rastiščne faktorje oziroma sestojne parametre, ki vplivajo na rast pri odraslem gorskem javorju. Proizvodna sposobnost je v pozitivni povezavi z globino tal, deležem grobega melja v kambičnem horizontu, s koncentracijo fosforja v listih in deloma tudi s kalijem v listih. Vpliv preskrbe z dušikom na višinsko rast oziroma proizvodno sposobnost ni potrjen. Višinska rast je bila hitrejša na rastiščih z hitrejšim kroženjem snovi, boljšo preskrbljenostjo z makrohranili in višjim deležem peska v kambičnem horizontu.Glede temeljnične rasti smo poleg pozitivne odvisnosti od velikosti krošnje potrdili še številne povezave z rastiščnimi dejavniki.
Keywords: Acer pseudoplatanus L.; javor; rastiščni dejavniki; sestoji