China's quest for "soft power" - Zhao, Yuezhi (Javnost (Ljubljana), 2013)
Od vzpostavitve Konfucijevih inštitutov po vsem svetu do bleščečega oglaševanja na Times Squareu v New Yorku je bilo večplastno prizadevanje kitajske države po krepitvi njene "mehke moči" dobro vidno in predmet precejšnje politične, novinarske in znanstvene pozornosti. Članek umešča prizadevanje kitajske države za "mehko moč" v zgodovinski in geopolitični okvir in raziskuje globoka protislovja v podpornih politični ekonomiji in kulturnih politikah. Medtem ko državni, gospodarski, strokovni in moralni imperativi kampanje delujejo kot samoumevni in se v projektu povezujejo elitni in popularni interesi, pa se zdijo njene strukturne ovire nepremostljive. Poleg tega obstajajo nepomirljive napetosti med prizadevanjem za elitni, tehnokratski in kulturno-esencialistični pristop h globalnemu komuniciranju in sposobnostjo artikulacije in komuniciranja alternativne globalno-politične in družbene vizije, ki naslavlja veliko večino svetovnega prebivalstva v globoko razdeljeni in s krizo obremenjeni domači in svetovni ureditvi.
Keywords: Kitajska; mednarodni odnosi; komuniciranje; communication; politične komunikacije