Development of low-Si aluminum casting alloys with an improved thermal conductivity - Shin, Jesik (Materiali in tehnologije, 2014)
Za razvoj aluminijeve zlitine, ki združuje dobro toplotno prevodnost z dobro livnostjo in možnostjo eloksiranja, se predvideva, da sta dobro izhodišče aluminijevi zlitini z majhno vsebnostjo Si, kot sta Al-(0,5-1,5)Mg-1Fe-0,5Si in Al-(1,0-1,5)Si-1Fe-1Zn. Razvite zlitine so pokazale, da je toplotna prevodnost med 170-190 % (160-180 W/(m K)), livnost med 60-85 % in enaka natezna trdnost, kot jo ima primerjalna zlitina ADC12. V vsakem razvitem sistemu je toplotna prevodnost naraščala in trdnost padala, ko je naraščala vsebnost glavnih legirnih elementov Mg in Si. Tekočnost je bila obratno sorazmerna z vsebnostjo Mg in sorazmerna z vsebnostjo Si. Zlitina Al-(1,0-1,5)Si-1Fe-1Zn je pokazala boljšo livno sposobnost pri tankih stenah zaradi manjše površinske energije. Pri preizkusnih aluminijevih zlitinah z majhno vsebnostjo Si je bila tekočnost predvsem odvisna od površinske energije taline, koherenčne točke Al-dendritov (DCP) in prve točke strjevanja (FICP) intermetalne zlitine in manj od intervala strjevanja, latentne toplote ali viskoznosti.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminum alloys; oblikovanje zlitine; alloy design; thermal conductivity; toplotna prevodnost; castability; livna sposobnost