Numerical simulation of stress relieving of an austenite stainless steel - Urevc, Janez (Strojniški vestnik, 2009)
V delu je predstavljen pristop k numeričnim simulacijam žarjenja za odpravljanje zaostalih napetosti. Obravnavano je avstenitno nerjavno jeklo 316L (AISI) s popolnoma avstenitno strukturo v celotnem temperaturnem razponu od sobne temperature do temperature okolice. Jeklo, zaradi povišanih temperatur, obravnavamo kot visko-elasto-plastično. Mehanske lastnosti jekla in njihove temperaturne odvisnosti so za izbran visko-elasto-plastičen konstitutivni model identificirane s pomočje inverzne identifikacije na osnovi eksperimentalnih podatkov. Ustreznost izbranega materialnega modela ter identificiranih snovnih lastnosti je prikazana na primeru numerične simulacije žarjenja za odpravljanje zaostalih napetosti na primeru dveh, v praksi široko uporabljenih tehnoloških procesih: (i) globokem vleku z vmesnim žarjenjem za odpravljanje zaostalih napetosti ter (ii) žarjenju za odpravljanje varilnih napetosti v primeru poenostavljenega procesa varjenja. Velikost odpravljenih zaostalih napetosti je v obeh obravnavanih primerih v dobrem soglasju z empiričnimi izkušnjami ter podatki iz literature.
Keywords: žarjenje; avstenitno jeklo; mehanske lastnosti; modeliranje; simulacija