Gospodarske skušnje. * Kako se dajo kosti hitro v gnoj predelati. — Na pripraven kraj razsuj prsti; na prst nasuj neugašenega apna, in na to položi kosti, na kosti nasuj zopet neugašenega apna, na apno prsti, na prst apna in na apno zopet kosti in tako naprej. Vsaka plast ali lega naj je pol čevlja na debelo. Tako narejeni kup pokrij zgorej in na straneh s prstjo , da ne more zrak blizo. In tako bojo začele kosti prsteneti. Le kadar je vreme prav suho, polij ta kup včasih , najbolje je z gnojnico. Cez malo tednov apno razje* kosti, da razpadejo. Potem razmeči kup, da se vse skupaj še bolje pomeša, in ta gnoj zvozi na polje. Čudil se boš, kako dober da je! — Ako pa temu kupu še živinskega ali človeškega blata primešati hočeš, naredi ga kje, da je deleč od hiš, kajti taka vročina se napravi v njem, zlasti ako si primešal konjskega gnoja, da ti kup začne s plamenom goreti, kadar ga odpreš. * Kako mlečne posode cediti. — Ako gospodinja lesene mlečne posode še tako dobro izmiva, jih vendar popolnoma očediti ne more, ker se mleko zarine v luknjice lesd. Ko se pa to zgodi, se začno ti mlečni drobci v luknjicah kisati in nazadnje gnjiti; to pa stori, da se v tacih posodah potem mleko ali smetana pokvari, potem pa se tudi sirovo maslo (puter) spridi ali se ga manj naredi. Dr. Lehman (v službenem listu za gospodarske saksonske družbe) priporoča za to natro-nov lug (Natronlauge) ter pravi, da ga ni boljega po-močka. Dela naj se pa tako-le: Latvice ali pinje naj se s kropom poparijo, potem pa na zraku posuše; potem pa naj se poplaknejo z natronovim lugom, kteri naj nekoliko minut stoji v latvici ali pinji. Ko se je iz posod vlil ta lug, naj se še enkrat pomijejo s čisto vodo. Za pinjo, ktera drži kakih 15 do 20 bokalov, se potrebuje k večemu pol kozarca natronovega lug a, kteri se še pomeša z nekoliko bokali vode.