Določevanje značilnih tehnoloških in gospodarskih parametrov med postopkom odrezovanja - Župerl, Uroš (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku je predlagan nov ne-deterministični optimizacijski postopek za kompleksno optimizacijo rezalnih parametrov pri odrezavanju. Ta postopek uporablja umetne nevronske mreže (ANN) za reševanje problema optimiranja rezalnih pogojev. Predlagan pristop temelji na kriteriju maksimalne stopnje proizvodnje in vključuje štiri tehnološke omejitve. Z izbiro optimalnih rezalnih parametrov je možno doseči ugodno razmerje med nizkimi obdelovalnimi stroški in visoko produktivnostjo ob upoštevanju podanih omejitev procesa rezanja. Eksperimentalni rezultati kažejo, da je predlagani algoritem pri reševanju nelinearnih optimizacijskih problemov s postavljenimi omejitvami učinkovit in ga je možno vključiti v inteligentne obdelovalne sisteme. Najprej je formuliran problem določitve optimalnih parametrov odrezavanja, kot več-ciljni optimizacijski problem. Nato so predlagane nevronske mreže za predstavitev proizvajalčevih prioritetnih struktur. Za demonstracijo zmogljivosti predlaganega pristopa je detajlno obravnavan nazoren primer.
Keywords: odrezovanje; struženje; optimiranje