The effect of ultrasound for algae growth control on zooplankton - Klemenčič, Pija (Acta hydrotechnica, 2021)
Glede uporabe ultrazvoka (UZ) za zaviranje rasti alg v naravnih vodnih telesih se porajajo pomisleki zaradi možnih neželenih vplivov na netarčne organizme. Namen laboratorijskega eksperimenta, izvedenega v tej raziskavi, je bil ovrednotiti vpliv nizkoenergijskega UZ, ki se uporablja za zaviranje rasti alg, na odrasle in juvenilne osebke Daphnia magna. Eksperiment je trajal 48 h in je bil izveden v 200-litrskem steklenem akvariju s tremi akvarijskimi mrežicami, pri čemer je bilo v vsaki pet osebkov D. magna. V vsaki mrežici smo spremljali mobilnost D. magna v različnih časovnih intervalih in pri tem merili tudi osnovne fizikalno-kemijske parametre. Rezultati so pokazali, da testirani nizkoenergijski UZ ni imel akutnega vpliva na mobilnost odraslih in juvenilnih osebkov D. magna. Po 48 h je bilo mobilnih 87 % odraslih in 82 % juvenilnih osebkov z enakim ali večjim odstotkom mobilnih osebkov v kontrolah. Poleg tega nismo zaznali statistično pomembnih učinkov na izmerjene fizikalno-kemijske parametre med različnimi časi obdelave z UZ. Ko se ultrazvočne naprave uporabljajo za zaviranje rasti alg v naravnih pogojih, so te priključene nenehno ali vsaj dlje časa (nekaj tednov, mesecev), zato bi bilo treba raziskati tudi učinke dolgotrajne izpostavljenosti UZ na zooplankton. Le tako bi lahko trdili, da je uporaba UZ za zooplankton varna.
Keywords: algal control; Daphnia magna; netarčni organizmi; non-target organisms; ultrasound; ultrazvok; zaviranje rasti alg; zooplankton