Efficacy of weekly trastuzumab and paclitaxel in the treatment of women with HER-2/neu overexpressing metastatic breast cancer - Janku, Filip (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišče. Trastuzumab je poznan kot učinkovito zdravilo pri bolnicah z rakom dojke in izraženem HER2/neu onkogenom. V prospektivni študiji smo proučevali učinkovitost, varnost in toksičnost trastuzumaba in paclitaxela pri metastatskem raku dojke, ki je bil v progresu po predhodnem zdravljenju. Bolniki in metode. Vključili smo 17 bolnic z histološko potrjenim rakom dojke,s stanjem zmogljivosti po Karnofskem vsaj 60 %, srednjo starostjo 50 let(36-66), ki so bile prej zdravljene z vsaj dvema shemama kemoterapije. Izražanje HER-2/neu smo preverjali z Herceptest (DAKO) pri vseh 17 bolnicah. Petnajst vzorcev je bilo 3+ positivnih, dva vzorca pa 2+ positivna. Vse bolnice razen ene so bile prej zdravljene s taksani. Interval brez taksanov (TFI) smo definirali kot čas med zadnjo aplikacijo taksanov in pričetkom študije za vsako bolnico posebej. TFI je bil daljši od enega leta pri 7 bolnicah, TFI krajši od enega leta pa pri 9. Začetna doza Trastuzumaba je bila4 mg/kg i.v., nato pa 2 mg/kg i.v. vsak teden. Paclitaxel smo aplicirali vdozi 80 mg/mz i.v. vsak teden do napredovanja bolezni ali pa nesprejemljive toksičnosti. Ocenjevali smo stopnjo odgovora (RR), čas do napredovanja bolezni(TTP), preživetje (OS) in toksičnost. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Analiza preživetja; Antagonists and inhibitors; breast; Breast neoplasms; Dojka, novotvorbe; dojke; Drug therapy; Izid zdravljenja; Karnofsky performance status; Karnofskyva ocena sposobnosti; Neoplasm metastasis; Novotvorba, metastaza; novotvorbe; Prospective studies; Prospektivne študije; Proto-oncogene proteins c-erbb-2; Survival analysis; therapy; Treatment outcome; tumor; zdravljenje