Robot Lego, ChatGPT in Scratch kot orodja za učenje matematike v 8. razredu - Nemec, Andrej (Revija inovativna pedagogika, 2025)
V prispevku želimo predstaviti inovativno uporabo robota Lego Mindstorms, orodja generativne umetne inteligence ChatGPT ter orodij za programiranje Scratch in Python pri izvedbi medpredmetne učne ure, kjer sva z učiteljico matematike združila interesno dejavnost - robotiko in matematiko. Naša tema je bila procentni račun in njegove izpeljave (procenti, delež in celoto) in uporaba robota kot digitalnega pripomočka pri učenju matematičnih formul, saj smo z njegovo pomočjo izmerili določene vhodne podatke. Teorijo učne snovi smo preverili v orodju umetne inteligence ChatGPT ter se pogovorili o njenih prednostih in slabostih. Matematične formule za računanje odstotkov smo programirali v Scratchu in Pythonu. Tako smo nagovorili pomen vhodnih podatkov in odvisnost izhodnih podatkov v računalniškem programu. Vzporedno s tem smo spoznavali pomen spremenljivke v programu in primerjali različne vrednosti, ki so bile rezultat delovanja računalniškega programa. Na tak način so lahko učenci hitreje razumeli in usvojili matematične koncepte ter jih na praktičen način povezali z vsakdanjim življenjem, s tem pa krepili digitalne veščine, kot so reševanje problemov, programiranje in uporaba tehnologije za učenje ter usvajali temeljna znanja RIN. Prispevek je namenjen vsem učiteljem matematike in naravoslovnih predmetov ter drugim strokovnim delavcem v šolstvu, ki želijo na videz različne vsebine integrirati skozi večstranski pristop za aktivnejše učenje v razredu.
Keywords: basic skills of computer science; ChatGPT (klepetalni robot); coding; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; input and output data; Interdisciplinarnost v izobraževanju; Matematika; Osnovnošolsko izobraževanje; programiranje; robotics; robotika; Scratch (programski jezik); temeljna znanja RIN; vhodni in izhodni podatki