Sodišču pridružena mediacija v individualnih delovnih sporih - Cankar, Nataša (Podjetje in delo, 2023)
Tema članka je sodišču pridružena mediacija v individualnih delovnih sporih v Sloveniji, pri čemer je bil namen pregledno predstaviti obstoječe stanje na tem področju. Najprej je predstavljena uvedba sodišču pridružene mediacije, nato so podrobneje obravnavane obstoječe pozitivnopravne podlage za sodišču pridruženo mediacijo, njene značilnosti in posebnosti v delovnih sporih. Vključen je kratek povzetek obstoječe sodne prakse na tem področju. Nato so predstavljeni tipi individualnih delovnih sporov, ki se najpogosteje rešujejo v mediaciji, ter nekatere z njimi povezane pravne dileme. Zaradi lažje predstavitve statističnih podatkov o individualnih delovnih sporih so relevantni podatki sodne statistike za navedene spore za zadnjih nekaj let prikazani v tabeli. Sledi predstavitev podatkov sodne statistike o sodišču pridruženi mediaciji. Avtorica opozori, katerim temam bi bilo v prihodnje pri razvoju mediacije pri nas treba nameniti več pozornosti. Prispevek se konča z ugotovitvijo, da je v Sloveniji mediacija tudi na področju individualnih delovnih sporov praviloma prisotna kot sodišču pridružena mediacija ter da bi bilo v prihodnje treba spodbuditi tudi razvoj mediacije na delovnem mestu, ki lahko poteka že pred začetkom sodnega spora, s čimer bi se lahko izognili zaostrovanju sporov med delavci in delodajalci ter zmanjšali število sodnih sporov.
Keywords: delovna razmerja; delovni spor; delovno pravo; Mediacija; odpoved; sodišča; sodni spor