Pomen očesne banke za transplantacijo roženice - Pfeifer, Vladimir (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Prispevek opisuje pomen ugotavljanja primernosti dajalca za odvzem roženice minimalna merila za odvzem roženice in postopek odvzema roženice. Za uspeh transplantacije roženice je poleg kirurške tehnike potrebno bistveno zmanjšati možnost prenosa virusnih kot tudi bakterijskih in glivičnih okužb ins pravilnim pooperativnim zdravjenjem preprečiti zavrnitveno reakcijo. Zaključki. Očesna banka s standardizacijo minimalnih meril za odvzem dajalčeveroženice in strogim izborom dajalcev zagotavlja minimalno tveganje zaprenos bolezni preko presadka.
Keywords: Cadaver; Corneal Transplantation; darovalci; Eye Banks; Kadaver; merila; Očesne banke; roženica; Roženica, presaditev; standardi; Tissue Donors; Tissue Preservation; Tkivo, shranjevanje; Tkivodajalci; transplantacija