Uporaba vprašalnika za oceno kakovosti življenja pri otrocih s cerebralno paralizo - Volčini, Lara (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Izhodišča: Zmanjšane zmožnosti gibanja in druge težave pri otroku s cerebralno paralizo (CP) lahko vplivajo na kakovost njegovega življenja. V Sloveniji je bila do sedaj opravljena le ena obširnejša raziskava na tem področju. Želeli smo poiskati enostaven test za oceno kakovosti življenja otrok s CP, ki je dostopen brezplačno in nato preveriti njegovo klinično uporabo pri majhni skupini otrok. Ugotoviti smo želeli tudi, ali se ocene kakovosti življenja otrok in njihovih staršev razlikujejo. Metode: Po prevodu Vprašalnika za ocenjevanje kakovosti življenja otrok s CP (angl. The Cerebral Palsy Quality of Life-Child, CP QOL- -Child) smo v raziskavo povabili otroke s CP, ki so bili vključeni v program rehabilitacije na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije ter njihove starše. Izpolnili so različico vprašalnika CP QOL-Child za otroke, oz. za starše. Rezultati: Vključili smo 10 otrok v starosti od devet do 12 let in njihove starše. Otroci so kakovost svojega življenja ocenili kot dobro, večinoma pa višje kot njihovi starši. Ocene kakovosti življenja so bile višje pri otrocih, ki imajo manj težav na področju grobega gibanja. Starši so kakovost življenja v primerjavi z otroki ocenili višje pri tistih, ki so imeli manj težav pri grobem gibanju. Zaključek: Rezultati pilotske raziskave kažejo, da je slovenski prevod vprašalnika CP QOL-Child za otroke in starše uporaben v klinični praksi. Pred nadaljnjo uporabo bi morali oceniti njegove psihometrične lastnosti v raziskavi z večjim številom otrok s cerebralno paralizo.
Keywords: Cerebral Palsy; cerebralna paraliza; Child; družina; family; kakovost življenja; otrok; quality of life; questionnaire; rehabilitation; vprašalnik