Ocena obremenitve slovenskih vod s hormoni in izbranimi hormonskimi motilci - Grobin, Andrej (Farmacevtski vestnik, 2024)
Hormoni in nekatere zdravilne učinkovine v okolju delujejo kot kemični motilci endokrinega sistema (KMES), ki imajo lahko resne učinke na vodne organizme in človeka. Zaradi pomanjkljivih podatkov o njihovi pojavnosti in tveganjih smo razvili in validirali ultra občutljivo analizno metodo za kvantitativno določanje prisotnosti 25 različnih KMES. Z njo smo analizirali 36 vzorcev odpadnih in 33 rečnih vod in pri tem uspešno kvantificirali 16 KMES, z najvišjimi koncentracijami bisfenolov (BP) S, A in F, estriola in klormadinona ter koncentracijami nad varnimi za estradiol in etinil estradiol. Določili smo, da so čistilne naprave v splošnem uspešne pri odstranjevanju večine KMES, a so trenutno preobremenjene. Prisotnost BPA, estradiola, BPS in estrona predstavlja veliko tveganje v večini, prisotnost sinteznih steroidov pa v desetini vzorcev rečnih vod, pri čemer so varne meje v več vzorcih presežene tudi za dva velikostna razreda.
Keywords: čistilne naprave; endocrine disruptors; Hormonski motilci; kemični motilci endokrinega sistema; ocena tveganja; Površinske vode; risk assessment; surface water; wastewater treatment plants