ŽAl GOSPOIHNJE Hed in snaga v stanovanju. Red naj vlada v celi hiši. Prestiljaj in prezračuj postelje, da se ne zaredijo bolhe, stenice ali celo še drugi mrčes, ki jemlje počitka potrebnemu sladko spanje. Pometaj dnevno tla z mokro metlo, umivaj jih vsaki teden z vročim lugom, da zatreš zalego te nadležne golr^ni. Vsega usmiljenja vredni so ljudje in posebno otroci, ki trpijo vsled nesnažnosti gospodinje ter nosijo na svojem od mrčesa opikanem telesu od nesnage poštirkano obleko, katero so si nadejali novo in je ne odložijo prej, ko pade kot cunja sama s telesa. Vse to je verna slika nesnažne in nemarne gospodinje. Morda bo kdo ugovarjal, da ne morejo biti vsi in vse kakor iz škatljice, ker je marsičemu kriva revščina. — Drage bralke! Ta pa ne drži. Voda, ki je glavni pripomoček snage, ne stane niti ficka in je le voljr in prdna roka potrebna, da se nesnaga odstrani. Videla sem starega berača brez strehe in svojcev, ki je redno opral svojo edino sraico pri potoku. Ta revež, ki je prosjačil od biše do hiše, je imel pač čut za snago tudi v svoji revščimi. Poznam pa žalibog tudi gospodinjo, ki ima polne kleti pijaee in polne žitnice, pa se hujše boji vode kakor — peklenšček križa. Red in snaga pri živini. Sedaj pa še nekaj! Poglejmo živino, katera neki boljše uspeva: ali ona, ki stoji ob obilni dobri krmi do kolena v brozgi in se reva nima kam vleči na suho, ali druga, ki počiva na suhem ter zadovoljno prežvekuje svoj odmerjeni delež. In prešič, ki je toliko razupit kot nesnažna žival! Ali se redi v mokrem, nesnažnem hlevu in žre slastno iz zanemarjemega skisanega korita? Kaj pa kokoške, ki spijo v umazanem prostoru poln mrčesa? Mršave se obirajo in otresavajo svojih mučiteljev, nobenega veselja nimajo za iskanje hrane in pravega teka ni najti pri njih. In posledice: Jajc. ne neso, zredijo se tudi ne. Torej nima gospodinja od njih prav nobenega dobička. Red in snaga sta torej nekaj tako važnega, da se ne smeta pogrešati v prav nobenem "-ospodinjstvu. Brez njih ni domačnosti, ni zadovoljstva, ni veselja in ne prikupljivosti. Snaga in red pomagata v prvi vrsti varčevati ter sta koristna zdravju in imetju. Marsikatera gospodinja bo rekla: No, to, kar sem danes brala, se pa mene ne tiče! Mi pa pravimo: Hvala Bogu, da se tebe ne tiče! Želimo samo, da bi vse gospodinje lahko tako rekle. Tančična pečenka. Sveža svinjska riba se razreže na 1 do 2 pedi dolge kose, na vsako stran teh kosov pa položimo po par zrn celega popra, na male koščke raztrgani lorberjev list, po en tanki kolešček limone, ter potrosimo s ščepom razdrobljenega timijana. Vsak kos mesa povijemo od vseh .trani v tančico (rečico). Predno damo meso peč, ga solimo. Madeži. Petrolej odstranimo bodisi iz obleke, lesa ali kjerkoli zelo enostavno z milom in mrzlo vodo. Ne uporabljaj pa tople vode, kcr se potem -r»etrolej le maže in ga zelo težko izmijemo. Madeže od oljnate barve pa očistimo s terpentinom. Čisto krpo napojimo s terpentinom ter drgnemo s to krpo madež tako dolgo, da je vsa barva izginila. Če je obleka tudi sicer potreima pranja, se morejo najpoprej odstraniti vsi madeži od oljnate barve, nato šele jo operemo kakor običajno. Cene in seimsha porodla. Maiiborski trg. Na mariborski trg v soboto dne 17. januarja 1931 so pripeljali špeharji na 102 vozeh 307 komadov zaklanih svinj, kmetje 12 voz krompirja, 6 sena, 4 atave in 2 slame. Svinjsko meso je bilo po 10 do 24 D, špeh 14 do 18, krompir 0.75 do 1.50, seno 85 do 95, otava 80 do 85, slama 55 do 60. Psenica 2, ječmen 1.75, oves 1.50, koruza 1.50 do 1.75, ajda 1.50, ajdovo pšeno 4.50 do 5, proso 2.50, fižol 2 do 2.50. Kokoš 30 do 45, piščanci 35 do 75, raca 30 do 40, gos 80, puran 60 do 140. Cebula 2.50, česen 14, jabolka 3.50 do 8, suhe slive 10 do 12, mleko 2 do 3, smetana 12 do 14, surovo maslo 36, jajca 1.15 do 1.75, med 12 do 20 Din. Mariborsko sejmsko poro.ilo. Na svinjski sejem dne 16. januarja 1931 je bilo pripeljanih 121 svinj. Cene so bile sledeče: Mladi prašiči 7 do 9 tednov stari komad 120 do 180 Din, 3—4 mesece stari 280 do 300 Din, 5—7 mesecev stari 400 do 450 Din, 8—10 mesecev stari 550 do 650 Din, 1 leto 900 do 1000 Din, 1 kg žive teže 8 do 10 Din, 1 kg mrtve teže 12 do 13 D. Prodanih je bilo 48 komadov. Marib.rsko sejmsko poročilo. Prignanih je 12 konj, 12 bikov, 105 volov, 284 krav in 13 telet, skupaj 426 komadov. Povprečne cene za različne živalske vrste na sejmu dne 13. t. m. so bile sledeče: debeli voli 1 kg žive težs 8 do Din. poldebeli voli od 6.50 do 7.50 Din, plemenski voli 5.50 do 6 Din, biki za klanje 6.50 do 7.50 Din, klavne krave debele 6 do 7 Din, plemenske krave 5.50 do 6.25 Din, krave za klobasarje 2.75 do 3.25 Din, molzne krave 5.50 do 5.75 Din, breje krave 5.50 do 5.75 Din, mlada živina 8 do 9 Din, teleta 7 do 9 Din. Prodanih je bilo 210 komadov, od iteh za izvoz v Italijo 40 komadov. Mesne cene v Mariborn. Volovsko meso I. vrste 1 kg 18 do 20 Din, U. vrste 16 do 18 D, meso od bikov, krav in velic 10 do 14 Din, telečje meso I. vrste 22 do 35 Din, II. vrste 16 do 20 Din, svinjsko m.»so sveže od 14 do 26 Din.