Implementacija arhivskih pomožnih ved v arhivsko teorijo in prakso - Klasinc, Peter Pavel (Atlanti, 2023)
Namen: Ob pripravi gradiva za akreditacijo študijskega programa na prvi bolonj-ski stopnji Arhivistika (VS, diplomiran arhivist) je skupina arhivskih strokovnjakov predlagala, da se med izbirne predmete tega študija vnese tudi predmet Pomožne arhivske vede. K tej odločitvi nas je vodila želja po posredovanju čim več znanja bo-dočim diplomiranim arhivistom, ki ga bodo ti lahko uporabili pri arhivskem stro-kovnem delu v profesionalnih arhivih ali pri sodelovanju arhivskih služb z ustvar-jalci arhivskega in dokumentarnega gradiva. Metode: V raziskavi je bilo uporabljenih več različnih metod za dosego cilja. Te so opisna metoda, metoda povzemanja vsebi, metoda analize, historična metoda, implementirana je bila tudi izskustvena metoda. Rezultati: Rezultati se odražajo v celotni predstavitvi arhivskih pomožnih ved, ki so opredeljeni večinoma v zgodovinski literaturi, zato smo jih prilagodili in uteme-ljili kot posamezne vede v arhivski znanosti, arhivistiki ter arhivski teoriji in praksi. Zaključki: Na podlagi pomembnosti arhivskih pomožnih ved smo predmet Pomo-žne arhivske vede uvrstili med izbirne predmete študijskega programa prve stopnje Arhivistika na Alma Mater Europaea – ECM.. Dosedanje izkušnje kažejo veliko zanimanja med študenti prve stopnje, hkrati pa smo ugotovili, da so pri tem pred-metu nastale zanimive seminarske naloge.
Keywords: archival auxiliary sciences; archival science; archivistica; arhivska znanost; arhivske pomožne vede; conoscenza; definition; definizione; development; giustificazione; justification; knowledge; opredelitev; razvoj; scienze ausiliarie archivi-stiche; sviluppo; utemeljitev; znanje