Silicon photomultipliers and their applications for detection of light - Dagarin, Miha (Matrika, 2020)
Silicijeve fotopomnoževalke so detektorji, ki lahko zaznajo posamezne fotone. Njihovi predhodniki - PIN in plazovne fotodiode posameznih fotonov ne morejo zaznati, fotopomnoževalne tube pa lahko, vendar imajo druge slabosti. Članek predstavlja razvoj fotosenzorjev od fotopomnoževalk (PMT) do silicijevih fotopomnoževalk (SiPM) ter razlike v njihovi zgradbi in lastnostih. Ker pri SiPM detektorjih težavo predstavlja visok šum signala, je predstavljenih nekaj rešitev, kako zmanjšati njegov vpliv na meritve. Na koncu je navedenih še nekaj aplikacij, ki uporabljajo silicijeve fotopomnoževalke.
Keywords: detektorji fotonov; photosensors; silicijeve fotopomnoževalke; silicon photomultipliers