Research in virtual engineering - Hren, Gorazd (JET on-line, 2018)
Sistemi navidezna resničnosti in tehnologije 3D tiskanja so dosegle zadostno stopnjo razvoja, da jih je potrebno upoštevati in vpeljati kot inovativne aplikacije na področju izobraževanja in raziskovanja. Enega večjih izzivov te visoke tehnologije predstavljajo stroški nabave in vzdrževanja, ki so izredno visoki za izobraževalno raziskovalne ustanove. V zadnjih letih je razvoj teh tehnologij in s tem nižanje stroškov dosegel nivo, ko jih je mogoče vključiti v prihodnje strategije poučevanja in raziskovalnega dela. Iz raziskovalnega vidika, je čas, da podjetja za evalvacijo inovacij vključujejo nove tehnologije, še posebej tiste, ki omogočajo razvoj izdelkov z višjo dodano vrednostjo in omogočajo večje spremljanje, učenje in odpravljanje težav izdelkov, med obratovanjem v njihovem navideznem delovnem okolju.
Keywords: 3D printing; 3D tiskanje; education; izobraževanje; prototipi; rapid prototyping; raziskovanje; research; virtual engineering; virtual reality abstract virtual; virtualno strojništvo