The distribution of Cryphia ochsi Boursin, 1940 and Cryphia algae (Fabricius, 1775) (Lepidoptera: Noctuidae) in Slovenia and Croatia - Gomboc, Stanislav (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2015)
Razširjenost kompleksa vrst C. algae/ochsi v Sloveniji in na Hrvaškem doslej ni bil predmet sistematičnih študij. Vrsta C. ochsi je bila znana le iz Hrvaške, z otoka Krka, za ostale dele Hrvaške in Slovenije pa ni bilo znanih podatkov. V prispevku predstavljamo pregled novih podatkov za Slovenijo in Hrvaško, preverjenih na podlagi preiskav struktur spolnih organov samčkov in samic. Podajamo tudi nove podatke o razširjenosti, fenologiji in višinski razširjenosti vrst. Vrsta C. ochsi je razširjena v glavnem ob obali, predvsem v mediteranskem in submediteranskem delu Slovenije in Hrvaške. Vrsta C. algae je širše razširjena, pogosta predvsem v celinskem delu obeh držav in manj pogosta v sredozemskem območju. C. ochsi je nova vrsta za slovensko favno metuljev. Obe vrsti se pojavljata na nižjih nadmorskih višinah, C. ochsi pretežno pod 200 m nadmorske višine. Sezoni aktivnosti metuljev obeh vrst sta v času od junija do septembra v eni raztegnjeni generaciji, z največjo številčnostjo v juliju in avgustu in nekaj izstopajočimi podatki v aprilu in oktobru.
Keywords: Croatia; Cryphia ochsi; genital structure; Hrvaška; Lepidoptera; metulji; new records; Noctuidae; nove najdbe; Slovenia; Slovenija; sovke; strukture genitalij