The Problems of Dating Prehistoric Axe Factories and Neolithisation in Turkish Thrace - Erdogu, Burçin (Documenta Praehistorica, 2000)
V turški Trakiji v regiji Sarköy so bile odkrite prazgodovinske delavnice oziroma področja kjer so izdelovali kamnite sekire. Zaenkrat je to edinstven primer v prazgodovinskem zapisu Balkana in Anatolije. V teku so tipološke in petrološke raziskave kamnitih sekir iz delavnic in raaziskave njihove razprostranjenosti. Raziskave zaenkrat kažejo, da so bile vse sekire izdelane iz iste kamnine - metabazita. površinska nahajališča te kamnine ležijo na zahodnem delu hriba Ganos. Tudi v zgodnjeneolitski naselbini Hoca Çeşme so bile kamnite sekire izdelane iz enake kamnine. V članku razpravljamo o težavah pri datiranju prazgodovinskih delavnic sekir ter o širših vprašanjih zgodnjeneolitskega obdobja v turški Trakiji.
Keywords: kamnite sekire; neolitizacija; Thrace; Trakija; Anatolija