Kvantni simulatorji - Pelaič, Jaka (Matrika, 2019)
Cilj članka je pregled področja kvantne simulacije. Najprej je predstavljena njegova zgodovinska in praktična motivacija, nato pa sta podana kratek uvod v sestavljene kvantne sisteme in preprosta opredelitev kvantnega računalništva. Opisani sta glavni paradigmi kvantne simulacije, namreč digitalna (DQS) in analogna (AQS), nekaj pa je povedanega tudi o učinkovitosti takih simulatorjev in o fundamentalnem problemu dekoherence, ki omejuje njihove praktične realizacije. Podanih je nekaj primerov slednjih, skupaj z morebitnimi slabostmi ali prednostmi, za konec pa so predstavljeni še obeti za praktično uporabo te tehnologije.
Keywords: kvantna mehanika; kvantna simulacija; kvantno računalništvo; quantum computers; quantum mechanics; quantum simulation