CFD analysis of exothermic reactions in Al-Au nano multi-layered foils - Raić, Karlo (Materiali in tehnologije, 2011)
V delu je predstavljena možnost numeričnega modeliranja z uporabo računske dinamike fluidov (CFDC) v primeru nanofolij. Ustrezne enačbe so bile rešene z uporabo metodologije končnih prostornin (FVM). Področje izračunov je bilo opredeljeno z uporabo enakomerne kartezijeve mreže s primerno velikostjo vzdolž smeri x in y z ustreznim številom mrežnih točk. Spremenljivke polj so bile opredeljene za središče celic in prostorske ter časovne derivative ter aproksimirane z uporabo numerične sheme z drugim redom velikosti natančnosti. Časovni razvoj temperaturnih in koncentracijskih polj in koeficient atomske difuzije sta predstavljena za ustrezno geometrijo Al-Au-nanofolij in mejne pogoje.
Keywords: nanofolije; aluminij; Aluminij Mostar; aluminum; zlato; finite element method; metoda končnih elementov; prenos toplote; prenos snovi