Geometric point-circle pentagonal geometries from Moore graphs - Stokes, Klara (Ars mathematica contemporanea, 2016)
Konstruiramo izometrične konfiguracije točk in krožnic na ploskvah iz uniformnih zemljevidov. Tako dobimo geometrijsko realizacijo s točkami in krožnicami Desarguesove konfiguracije v realni projektivni ravnini, in tri različne geometrijske realizacije petkotniške simetrije s sedmimi točkami na vsaki premici in sedmimi premicami skozi vsako točko na treh različnih dianalitičnih ploskvah roda 57. Podamo tudi geometrijsko realizacijo te zadnje petkotniške geometrije s točkami in hipersferami v 24-dimenzionalnem Evklidskem prostoru. Od tod dobimo tudi geometrijske realizacije s točkami in krožnicami (ali hipersferami) petkotniških geometrij s ?$k$? krožnicami (hipersferami) skozi vsako točko in ?$k-1$? točkami na vsaki krožnici (hipersferi).
Keywords: configuration of points and circles; dessin d'enfants; ekvivelaren zemljevid; equivelar map; konfiguracija točk in krožnic; otroška risba; uniform map; uniformen zemljevid