The true Finns identity politics and populist leadership on the threshold of the party's electoral triumph - Niemi, Mari K. (Javnost (Ljubljana), 2013)
Na finskih parlamentarnih volitvah leta 2011 je nacionalno-populistična stranka Pravi Finci dosegla prelomno zmago; njena parlamentarna skupina se je povečala s 5 na 39 članov. Članek proučuje populistično vodenje strankinega voditelja in soustanovitelja Tima Soinija v kontekstu nordijskega konsenzualnega večstrankarskega sistema. Osredinja se na neposredno komuniciranje, s katerim je Soini prek svojega bloga in kolumen v strankinem časopisu nagovarjal (možne) strankarske podpornike. Uporaba populističnih strategij v okoliščinah finske politične realnosti je terjala ravnotežje na več frontah. Soinijeva retorika je uravnotežila dinamiko mobilizacije vojakov na bojne črte in njihovega sledenja določenemu vzorcu vedenjskih norm in pravil strankarskega delovanja. Kljub temu, da je bila delitev na "nas" in "druge", ki je tipična za populistične politične strategije, precej pomembna v Soinijevi argumentaciji, "drugi" načeloma niso predstavljali imigrantov, temveč raznovrstne domače in evropske elite. Pri svojem vodenju je Soini tehtal med dvema osrednjima vprašanjema. Kako po eni strani napraviti stranko izvirno in zanimivo do tolikšne mere, da bi pridobila podporo tako dotedanjih pasivnih volivcev kot tistih, ki so volili tradicionalne stranke? In kako po drugi strani ostati dovolj dostojen, da bi ugajal okusu tradicionalnega, nekoliko konservativnega nordijskega volivca?
Keywords: Finska; mölkky; parlamentarna demokracija; political party; politične stranke; politična desnica; nacionalizem; nationalism; politične komunikacije; politična propaganda; election; volitve