Poročanje o trajnostnosti in novela ZGD-1M - Zdolšek, Daniel (Podjetje in delo, 2025)
Poročanje o trajnostnosti je Evropska unija z Direktivo 2022/2464/EU glede poročanja podjetij o trajnostnosti pripoznala kot sestavino korporativne transparentnosti in odgovornosti za večje in pomembnejše gospodarske družbe ter skupine družb. Gre za informiranje deležnikov o trajnostnem delovanju poročevalca, predvsem doseganju oziroma uspešnosti doseganja ciljev na področju trajnostnosti. S tem je poročevalec zavezan k praksam, ki so usmerjene v trajnostni razvoj - na okoljskem, družbenem in ekonomskem področju svojega delovanja. V novelo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1M) so bili med drugim implementirani mehanizmi navedene direktive v zvezi s pripravo poročila o trajnostnosti. Uvodoma so v prispevku predstavljeni razlogi za poročanje o trajnostnosti, sledi pa predstavitev zahtev zakona na področju poročanja o trajnostnosti. Krog zavezancev, ki morajo oziroma bodo morali začeti poročati o trajnostnosti postopoma v nekaj letih, je širok. Poročilo o trajnostnosti je sestavni del poslovnega poročila, ima več z zakonom predpisanih sestavin, prav tako pa obstajajo še variante posebnih poročil o trajnostnosti za nekatere zavezance (določene odvisne družbe iz Slovenije, ki jih obvladujejo določena tuja podjetja iz tretjih držav, ter določene podružnice tujega podjetja iz tretje države). Poročanje o trajnostnosti je področje, ki ga spremlja revizijska komisija, odločitve v zvezi s tem področjem pa sprejemata nadzorni svet in skupščina družbe, na primer v zadevah v zvezi z revizorjevo izvedbo posla dajanja zagotovila o verodostojnosti poročila o trajnostnosti. Na strani poročevalcev poročanje o trajnostnosti ni brez številnih izzivov. Med temi so vzpostavitev primernega procesa poročanja, pridobivanje kakovostnih podatkov, zagotovitev regulativne skladnosti poročanja, določitev primerne uravnoteženosti med nadrobnostjo poročanja in potrebnimi viri poročevalca.
Keywords: assurance provider of credibility in relation to sustainability report; audit committee; Companies Act; dajalec zagotovila glede poročila o trajnostnosti; management report; poročanje družb; poročilo o trajnostnosti; poslovno poročilo; reporting entities; reporting of companies; revizijska komisija; Slovenia; slovenska ureditev; sustainability report; Zakon o gospodarskih družbah; zavezanci za poročanje; ZGD-1M