"Nekaj nezaslišanega" - Saksida, Igor (Jezik in slovstvo, 2001)
Urednik obsežne zbirke slovenskih ljudskih pesmi K. Štrekelj (1809-1923:308) je ob otroških pesmih zapisal: Marsikaj je v njih, česar bi od mladega človekane pričakovali in kar je zoprno moderni laži-omiki in pruderiji, ki so ji naturalia nekaj nezaslišanega." Njegova duhovita vrednostna ocena otroške ljudske ustvarjalnosti odraža (tudi za sodobni čas) ključne določilnice tabujev v mladinski književnosti.
Keywords: children's and youth literature; Štrekelj, Karel, 1859-1912; childhood; young adult literature; mladinska književnost; morality; otroštvo; moralnost; Slovene literature; slovenska književnost; slovenske ljudske pesmi; tabuji; tematika; mladinska poezija