A spatial decision support system for traffic accident prevention in different weather conditions - Ivajnšič, Danijel (Acta geographica Slovenica, 2021)
Vremenske razmere so pomemben dejavnik in soustvarjalec prostorsko-časovnih vzorcev prometnih nesreč. Kljub veliki uporabni vrednosti podatki o prostorskem odtisu prometnih nesreč niso del programske podpore voznikov v sodobnih komercialnih ali odprtokodnih navigacijskih sistemih. Na podlagi baze 11-letnih podatkov o prometnih nesrečah v Sloveniji smo ugotovili, da različne vremenske razmere oblikujejo različne prostorske vzorce nevarnih cestnih odsekov. Potencialno nevarne cestne odseke smo vključili v mobilni prostorski sistem za podporo odločanju (SLOCrashInfo), ki voznike opozori, ko vstopajo ali zapuščajo nevarna območja cestnega omrežja. Pričakujemo, da se bo s tem sistemom povečala varnost v cestnem prometu.
Keywords: GIS; mobile application; mobilna aplikacija; prometna varnost; prostorske podatkovne baze; prostorski vzorci; spatial databases; spatial patterns; traffic safety