Podatkovna skladišča in kakovost podatkov - Rizman Žalik, Krista (Uporabna informatika (Ljubljana), 2004)
Podatkovna skladišča predstavljajo pomembno informacijsko podporo poslovanju in poslovnim odločitvam, saj hranijo podatke o poslovanju. Poslovne odločitve so natančne le, če so podatki točni, investicija v podatkovno skladišče pa bo poplačana samo, če so podatki zanesljivi. Kakovost informacij iz podatkovnega skladišča predstavlja resno tveganje, ki ga je treba obvladati ob načrtovanju in razvoju podatkovnega skladišča. V prispevku so predstavljene in analizirane metode za merjenje kakovosti podatkov podatkovnega skladišča in metode za zagotavljanje in povečanje kakovosti podatkov. Podana je kratka primerjava med njimi, iz nje pa izhajajo smernice za izbiro metode za zagotavljanje in izboljšanje kakovosti podatkov podatkovnega skladišča.
Keywords: data processing; data warehouses; information quality; kakovost informacij; merjenje kakovosti; podatkovna skladišča; procesiranje podatkov; quality measurment