Kako smo raziskovali družbena omrežja - Mlakar, Tina (Šolska knjižnica, 2024)
Družbena omrežja so postala sestavni del življenja mladih, saj jih uporabljajo vsakodnevno za komunikacijo, pridobivanje informacij, obvestil in pregledovanje novic. Uporaba družbenih omrežij vpliva na kognitivni razvoj tudi na nezavedni ravni. Pri dnevih dejavnosti smo se z dijaki poglobili v uporabo družbenih omrežij in iskali razlike ter podobnosti pri uporabi aplikacij. Knjižničarka je zagotovila dostop za ogled dokumentarnega filma o družbenih omrežjih, na podlagi katerega smo nato nadaljevali z delavnicami. Ne moremo vseh družabnih omrežij označiti za slaba, bolj pomembno je, da prepoznamo lastne vzorce vedenja, koristi in negativne vplive. Tako se naučimo varno krmariti v poplavi ponudbe aplikacij ter prihajajočih obvestil in sporočil, ki kličejo po naši pozornosti. Ugotovili smo, da smo si dostikrat veliko bolj podobni, kot morda mislimo, in v občutenjih nismo sami. Prav tako smo ugotovili, da je treba najti zdravo mero uporabe socialnih medijev in omejiti čas uporabe, preverjati informacije prek različnih virov ter zagotoviti, da imamo v življenju večji del pravih stikov z ljudmi in ne prek zaslonov.
Keywords: delavnice; digitalna pismenost; dokumentarni film; družbena omrežja; informacijska pismenost