194 Zelena. Nobena druga zelenjadna rastlina ne zahteva toliko vlage, kolikor zelena; koder je manka, ostanejo gomolje majhne in pohabljene. Najvlažnejši prostor na vrtu ugaja zeleni, ako ga le dovolj zrahljamo in pognojimo. Rahljanje, gnojenje in škropljenje so torej glavni pogoji uspešnemu pridelovanju zelene. Zeleno se- jemo ob začetku meseca februvarija na gorko leho, ako je pa nimamo, pa v plitev za-bojček, katerega pokrijemo s steklom zategadelj, da moremo vlago ravnati. Seme vzkališele čez nekaj tednov. Kadar so rastlinice naredile četrti list, presadi jih na gorki lehi na ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ drugo mesto, akojihpaimaš v zaboji, presadi jih v drug tak zaboj. Sejalni zaboj moraš seveda imeti na gorkem, na pr. na izbenem oknu. Tako delaj, ako hočeš imeti zgodnjo zeleno. Na prostem moreš zeleno sejati, kadar sneg izkopni in se zemlja odtaja. Na prostem sej zeleno prav plitvo, poteptaj posejano gredo z deščico in jo pridno škropi ob suhem vremenu. Ob začetku maja sadi zeleno na grede po 40 % narazen v vrste, ki so tudi po toliko široke. Navadno Podoba L sadijo zeleno blizu vodnjakov , da imajo vodo takoj pri roki. Z zeleno ob enem moreš saditi na gredo tudi sa-lato, katera je užj porabljena dotle, kadar zelena potrebuje ves prostor. Po leti zeleno večkrat okoplji, ob deževnem vremenu jo zalivaj z gnojnico, in kadar so se naredile precej debele gomolje, tedaj jim potrgaj nekaj gorenjih korenin. Zadnje delo opraviš, ako s prsti od-grebeš okoli rastline površno zemljo ter z roko potrgaš vrhne koreoine, le glej, da \i zemlje ne izpuliš rastline. Proti koncu meseca oktobra ali ob začetku meseca novembra poruj zeleno, potrgaj ji vse drobne korenine in tudi liste le razen štirih do petih srčnih listov ne. Tako osnaženo zeleno shraoi med pesek v klet, ki bodi toliko gorka, da ne zmrzuje v njej.