Čas grobosti - Salecl, Renata (knjige, 2023)
Čas grobosti prinaša poglobljeno analizo vidnih in nevidnih mehanizmov grobosti, ki smo jim izpostavljeni v današnjem svetu poudarjenega individualizma ter glorifikacije materialnega bogastva in uspeha. Neoliberalizem nas v želji po čim večji produktivnosti spodbuja v identifikacijo s srečnim, zdravim in predanim delavcem, ki ne dela za denar, ampak ga žene želja po samouresničitvi in (kariernem) uspehu. Medtem ko je posameznik pod prisilo, da se kar naprej trži kot bodoča zvezda, pa nenehno dobiva opozorila, da se mu lahko zgodi, da bo propadel, da iz njega ne bo nič, da bo večno ostal brez dela in podobno. Da se temu izogne, mora seveda delati čim več, se dokazovati, prehitevati druge in podobno. Če začutimo negotovost, moramo to čim prej premagati – do takrat pa si nadenemo masko uspeha in delujemo po načelu »Fake it until you make it«. Dr. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, je redna profesorica in znanstvena svetnica, članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava v New Yorku in Londonu. Njene knjige so prevedene v petnajst različnih jezikov. Naj naštejemo le nekatere: O tesnobi (2007), Izbira (2010), (Per)verzije ljubezni in sovraštva (2011), Tek na mestu (2017), Strast do nevednosti (2020).
Keywords: Družbeni odnosi; Eseji; ideologija; individualizem; Kapitalizem; Neoliberalizem; politika; zvočne knjige