Effect of isothermal annealing on the magnetic properties of cold-rolled low-carbon steel with magnetic hysteresis-loop measurements - Ansaripour, Amir (Materiali in tehnologije, 2014)
Magnetne lastnosti feritnih jekel, vključno s koercitivnim poljem in remanentno indukcijo, so občutljive za pojave v mikrostrukturi, kot sta velikost zrn in gostota dislokacij. V tem članku je bil preiskovan vpliv obdelave z izotermnim žarjenjem na koercitivno polje in remanentno indukcijo industrijsko hladno valjanih vzorcev maloogljičnega jekla pri različnih temperaturah preiskovanja. Vzorci so bili žarjeni pri nizki (500 °C) in visoki temperaturi (640 °C) z namenom, da bi pospešili popravo in rekristalizacijo. Uporabljena je bila naprava za merjenje histerezne zanke, posebno prirejena za ploščate vzorce v različnih razmerah žarjenja. Spremembe mikrostrukture so bile preiskovane s svetlobnim mikroskopom in izmerjena trdota je bila primerjana s podatki, dobljenimi iz naprave. Rezultati so pokazali, da je spreminjanje izmerjenega Hc pravi magnetni parameter za spremljanje razvoja mikrostrukture, kot sta poprava in rekristalizacija.
Keywords: maloogljično jeklo; low-carbon steel; neporušne preiskave; non-destructive testing; žarjenje; annealing; magnetic hysteresis; magnetna histereza