138 Gospodarske skušnje. (Kako z brejimi svinjami ravnati, da srečno veržejo). Časnik „Fortschritta piše tako-le: Neki gospodar je bil večkrat prav nesrečen s svojimi svinjami; veliko mu jih je poginilo, kadar so vergle. Naključilo se mu je, da je zvedil za lahko pomoč, to nesrečo odverniti. Brejim svinjam naj se zadnjih 8 dni, preden imajo vreči, daje le mleko, s kterega se vsa smetana čisto posname, in nobene druge klaje. Po posnetem mleku se od verne svinji zapeka (to je, svinja ni zapečena ali zaperta), za ktero toliko svinj pogine. Ko" je vergla, dobi šele jesti, kadar je blato od nje šlo. Ako se to ne zgodi kmali, se ji da 4 lote grenjke soli (Bittersalz), in potem se kmali očedi. Gospodar, ki je to skusil, pravi, da odtistihmal, ko tako ravna, ni nikoli nobene nesreče več imel in tudi to se mu ni več primerilo, da bi bile hotle svinje svoje mlade požreti. (Kako na Rusovskem stare jablane pomlajujejo). Lepešin je potovaje po Rusovskem na več krajih vidil, kako tamošni kmetje starikaste jablane pomlajujejo, staremu drevesu na eni strani odsekajo čisto vse korenine; potem upognejo drevo na tisto stran, kjer so se pustile korenine, in tu skopljejo dolgo jamo, v ktero polože drevo zt vejami prav lepo; potem ga posujejo z dobro gnojno zemljo. Tako zakopano drevo poganja zdaj mladike, ktere vsade, berž ko so nekoliko močne. Tako si narede iz ene same stare jablane po 30 mladih, ktere veliko pred rodijo kot take, ki so iz posejanih pešk izrastle.