Uporaba metod operacijskih raziskav pri načrtovanju kmetijske proizvodnje - Žgajnar, Jaka (Uporabna informatika (Ljubljana), 2011)
V prispevku izpostavljamo kmetijstvo kot področje z izjemno kompleksnimi obratoslovnimi problemi. Podajamo pregled najpogosteje uporabljenih metod matematičnega programiranja za reševanje alokacijskih problemov upoštevajoč tveganje. Predstavljamo izvirni pristop povezovanja različnih metod, s katerim lahko podpremo kratkoročno operativno-taktično načrtovanje proizvodnje. Predlagani modelni pristop omogoča analizo dogajanja na hipotetičnem ali realnem kmetijskem gospodarstvu in modeliranje kompleksnih agrotehničnih, okoljskih in ekonomskih razmer. Z njegovo uporabo lahko v danih razmerah z različnih zornih kotov ovrednotimo razvojno perspektivnost kmetijskih gospodarstev in pokažemo na možnosti povečanja dodane vrednosti v kmetijstvu. Aplikacija modela je v prispevku prikazana na primeru kmetije, usmerjene v prirejo mleka.
Keywords: agriculture; kmetijstvo; modeli za podporo odločanju; optimiranje; matematično programiranje; kmetijsko obratoslovje