Pioneer years of electron probe microanalysis in Slovenia - Vodopivec, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Pionirsko obdobje elektronske mikrofizike (EMA) delimo na dva dela: - daljše obdobje do postavitve elektronskega mikroanalizatorja na tedanjem Metalurškem inštitutu v Ljubljani leta 1969 in - krajše obdobje po zagonu naprave in začetku njene široke uporabnosti kot dokaz zadostnega obvladaovanja metodologije dela. Uporaba elektronske mikroanalize je bila do začetka leta 1969 v Sloveniji po obsegu marginalna, vendar ne marginalna po vsebini. Raziskave so od leta 1962 posegale na področje selektivne oksidacaije predvsem zlitin železa z elementi z majhno afiniteto do kisika, na pr. arzen, antimon, kositer in baker. Zanimanje za EMA in pričakovanje, da bo omogočila kvaliteten skok v raziskovalnih projektih je bilo veliko, okolje pa propravljeno na intenzivno uporabo nove metodike. Prof. D. Kolar je bil s sodelavci pri tem gotovo nadpovprečno uspešen. Bil je snovalec in izvajalec vrste raziskav, ki so prinesle temeljne novosti na nekaj področjih raziskovanja. Omenjene bodo le tri, ker so bili izsledki objavljeni najkasneje nekaj let po postavitvi naprave tudi zaradi zelo hitrega osvajanja metodologije dela, še posebej kvantitativne analize: - določeni so bili binarni ravnotežni fazni sistemi niobijevega in cirkonijevega karbida s prehodnimi kovinami železo, krom, nikelj in kobalt - določeni so bili binarni ravnotežni fazni diagrami uranovega sulfida s kalcijevim, stroncijevim in baarijevim sulfidom; - izvršena je bila vrsta raziskav s ciljem, da se bolje razpozna mikrostruktura feritne keramike, proces njenega sintranja in vpliv sestavin in procesa sintranja na magnetne in električne lastnosti. V binarnih faznih sistemih je bila določena topnost v trdnih fazah ter temperataure in sestava evtektikov. Tudi zaradi velikega prispevka prof. D. Kolarja in sodelavcev je bilo pionirsko obdobje EMA kratko in uspešno ter je metodo utrdilo kot eno od temeljnih pri raziskovanju vseh vrst trdne snovi na nivoju mikrostrukture.
Keywords: elektronska mikroanaliza; fazni diagrami; karbidi; sulfidi; zgodovinski pregledi