Gospodarske skušnje. * Vrednost krompirja, — V Badnu delajo 2e vec casa skusaje, da bi oatanko izvedeli, ali ima debel ali drobdn krorapir za zivinsko krmo vec vrednosti. Skusali so debel, arednji in droben krompir; najdrob- ----- 368----- nejsi je bil kakor oreh debel, srednji kakor srednja jajca, debeli pa kakor srednje debela jabelka. Debeli je imel v sebi stirke nekoliko cez 17 odstotkov, suhe mase pa nekoliko 6ez 24 odstotkov, cent je bil po takem 1 gold, vreden, — srednji je imel stirke Lez 15 odstotkov in suhe mase Sez 22; cent tega krom-pirja je bil tedaj 54 krajc. vreden; drobni je imel cez 14 odstotkov stirke, 22 odstotkov suhe mase; vreden je bil 53 krajc. — Iz tega se vidi, da krompir vsake sorte je toliko manj vreden, kolikor drob- neji je. * Mazilo za razpokanakopita. — Profesor Artus to-le priporoca: Vzemi 8 lotov zrezane hra-stove skorje, vlij na-njo poldrugi funt vode, pa kuhaj tako dolgo, da le poi funta vode ostane; potem precedi kuhovino. To kuhano hrastovo vodo vlij potem v siroko in globoko ponvo in prideni poi funta olup-ljene in v drobne kosceke razrezane 6ebule, pa kuhaj poi ure; potem prideni se 1 funt sala, in tako dolgo kuhaj, da salo vec ne skrofi (to je, dokler niso iz sala vsi vodeni deli izpuhteli). Po vsem tern vso to zmes se enkrat skozi prt precedi, in kar ostane, dobro izmi (spresaj). To maziio se zjutraj in zvecer s sopkom (pemzeljnom) namaze na razpokano kopito.