Steps towards a realisation of the right to have a nationality - Groot, Gerard-René de (Lexonomica, 2024)
Različne mednarodne institucije vse bolj razvijajo mednarodne standarde glede pridobitve in izgube državljanstva. Ta članek se osredotoča na določanje standardov (zlasti s strani Združenih narodov, Sveta Evrope in Evropske unije), ki so pomembni za evropske države. Obravnavane so mednarodne pogodbe o pravu o državljanstvu ali vključno s pravili o njem, pozornost pa je namenjena tudi instrumentom mehkega prava, kot so smernice in priporočila. Poleg tega je več novih standardov nastalo tudi na podlagi odločitev mednarodnih sodišč. Avtorja ugotavljata, da je posledica vseh teh pravil, da se polje proste presoje nacionalnih vlad in sodišč v zadevah, povezanih s pravom o državljanstvu, vse bolj zmanjšuje.
Keywords: acquisition of nationality; citizenship; loss of nationality; nationality; naturalization; quasi-loss of nationality